1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

La Axarquía

Nerja ligt in de streek  Axarquía, die zich uitstrekt vanaf de provinciehoofdstad Málaga tot Nerja.

 De Axarquía (komt van het Arabische as-sharq wat “Oost” betekent) is gelegen in het oostelijke deel van de provincie Málaga. Haar grote geografische en klimatologische gevariëerdheid biedt aan haar bezoekers de mogelijkheid te genieten van stranden, kliffen, bergen, heuvels en valleien, een gebied van bijna 1.000 m².


Het tropische klimaat, de omliggende bergen en de nabijheid van zee zijn factoren die het hele jaar zorgen voor een stabiele temperatuur.


In de loop der geschiedenis hebben een groot aantal verschillende culturen hun sporen achtergelaten in de Axarquía: van de eerste bewoners uit het Pleistoceen tot Feniciërs, Cartagenen, Grieken en Romeinen. De meest invloedrijke cultuur was die van de Moslims, waarvan de sporen het makkelijkst zijn terug te vinden in de architectuur, maar ook in de keuken en de folklore.

 

Na de Reconquista in 1492 leefden gedurende een korte periode Christenen en Moslims samen, totdat de Katholieke Koningen (Ferdinand en Isabella) de moslims uit het land verbanden. Later was de Axarquía het terrein van de “bandoleros” (struikrovers), waarover talloze legendes en heldendaden zijn opgeschreven.


De laatste jaren is er een explosieve groei van het toerisme, maar de regio probeert haar identiteit te bewaren, gekarakteriseerd door haar dorpen hangend tegen de bergen met de witgekalkte huizen en de nauwe kronkelende straatjes, meest met erg steile hellingen. Haar rijke flora en fora zijn te bewonderen in de bergen Tejeda, Almijara en het Alhama natuurreservaat. De Koninklijke arend, de berggeit en kameleons zijn er te vinden.


Wat betreft de gastronomie zijn er twee verschillende gebieden. De kustplaatsen, met gefrituurde vis en sardientjes en de plaatsen in het binnenland, waar gazpacho (koude tomatensap), migas (broodkruim gefrituurd in knoflook), ajoblanco (koude knoflooksoep met amandelen) en stoofschotels typisch zijn, die allen onder het genot van een glas lokale wijn genuttigd kunnen worden.


Erg interessant zijn sommige festiviteiten, zoals de paasprocessies, de pelgrimstochten naar de ontelbare hermitages en heiligdommen, de Meikruisen (kruisen bedekt met bloemen), de lokale beschermheiligen in de zomer en de Feesten van de Moren en de Christenen. Op 16 juli is er de processie van de zeelui van de beschermheilige Carmen om de zee te zegenen.


In de Axarquía zijn er verschillende routes uitgestippeld voor de auto of motor:

 

- Ruta del Sol y Aguacate (Zon en avocado). De route loopt vanuit Rincon de Victoria tot Torre del Mar langs de kust. Hier gaat het landinwaarts langs Vélez-Málaga dat omringd wordt met vruchtbare grond waar olijfbomen en wijngaarden staan. Vanuit hier leidt de route ons meer het land in naar de lieflijke dorpen Benemargosa, Benamocarra en Iznate. Hier wordt de toeristische drukte van de kust ingeruild voor de rust en vinden wij geïsoleerde uithoeken, zoals Macharaviaya. Op deze route zijn de meest interessante bezienswaardigheden te vinden in Rincon de la Victoria (de grot van Higuerón en de restanten van het kasteel van Bezmiliana) en Vélez-Málaga, de hoofdstad van de Axarquía. Hier vindt men de gerestaureerde restanten van het Moorse Alcazaba en een aantal kerken uit de 16e eeuw.

 

- Ruta Mudajar. Deze route voert langs vijf dorpen waar overblijfselen nog goed te zien zijn van de Mudejar architectuur (een stijl waarin moslim- en christelijke kunstvormen zijn verweven en die alleen in Spanje voorkomt). In Arenas zijn er nog Moorse baden en restanten van het kasteel van Bentomiz. Archez met nauwelijks 400 inwoners heeft zijn charme en Moorse wortels behouden. Toen de moslims moesten vertrekken lieten zij een schat achter in de vorm van de Nazari architectuur. Zoals de minaret van de kerk “Nuestra Señora de la Encarnacíon”, gebouwd in de 14e eeuw. Nog zo’n mooi voorbeeld is te vinden in Salares. Ook de Santa Ana kerk heeft een minaret, gebouwd in de 13e en 14e eeuw. Op beide minaretten zijn later klokkentorens geplaatst. Ook de twee laatste dorpen op de route Sedella (685 m) en Canillas de Aceituno zijn een bezoek waard. In alle dorpen vindt men de steile kronkelende straatjes tussen de witgekalkte huizen, die alleen te voet bereikbaar zijn.

 

- Ruta del Sol y del Vino. Ook deze route voert gedeeltelijk langs de kust en het binnenland in. Ook hier wordt de drukte van de kust ingeruild voor de rust in het binnenland. Ook op het gebied van gastronomie, cultuur en tradities zijn er verschillen. Zowel in Algarrobo als Torrox-Costa zijn er overblijfselen die terug gaan tot 10 eeuwen voor Christus, toen de Middellandse Zee het centrum van de wereld was en hier Feniciërs waren neegestreken. Kusttoerisme vindt men in Algarrabo-Costa en Torrox-Costa, maar het toeristisch centrum ligt in Nerja, bekend om zijn Balkon van Europa (een wandelpromenade) gebouwd op overblijfselen van een oud fort, dat uitsteekt in zee en de imposante grotten van Nerja. De route voert langs wijngaarden. Het wijncentrum ligt in Cómpeta, waar in augustus de “nacht van de wijn” wordt gehouden, een groot feest met veel wijn, dans en zang. Andere dorpen die de moeite waard zijn op deze route zijn Frigiliana (een aantal keren uitgeroepen tot het mooiste witte dorp van Spanje), Canillas de Albaida, Sayalonga, Algarrobo en Torrox.

 

- Ruta de la pasa. Deze route dankt zijn naam aan de ontelbare rozijnen droogbakken, die men langs de route op de zuidhellingen van de heuvels kan vinden, waar de druiven gedroogd worden tot rozijnen. De wijn uit deze regio wordt volgens een eeuwenoude traditie gemaakt en geniet een aardige reputatie, in het bijzonder de Moscatel. De route begint in Mondinejo, waar eeuwen geleden de Moren strijd geleverd werd tegen Christelijke troepen, bekend als de slag om de Axarquía. Almáchar is een goede plek om te genieten van een lokaal gerecht: ajoblanco, een koude knoflooksoep met amandelen, te nuttigen met een goed glas lokale wijn. Het vlakbij gelegen El Borge was het centrum van de opstand tegen de Christenen. Later woonde hier de bekendste struikrover “El Bizco de El Borge”. Het dorp Cútar onderscheidt zich behalve met de druiven en de rozijnen ook met zijn olijfolie. De in Mudejar stijl gebouwde kerk heeft een kapel uit de Rococo tijd. Comares gelegen op 720 meter hoogte staat bekend als het “balkon van de Axarquía, vanwege het prachtige uitzicht over de regio. Het had vroeger een belangrijke strategische rol. Van het oude kasteel staan nog twee torens overeind. Rondom Totalán vindt men wijngaarden en amandelbomen met hun prachtige bloesem in het voorjaar.


- Ruta del Aceite y los montes (olie en bergen) Olie is een belangrijk onderdeel van het Mediterrane dieet en is, samen met de hellingen en dalen in dit heuvellandschap, de hoofdrolspeler op deze route. De bergen en heuvels bewaren veel legendes over de gevreesde maar bewonderde struikrovers, die ze gebruikten als ideale schuilplaats na het begaan van hun misdaden. De omgeving van Viñuela wordt op dit moment ontwikkeld voor het toerisme, dat gericht is op buitenactiviteiten. Op deze route staan belangrijke en gevarieerde plaatsen. Periana bevat verschillende archeologische plekken. Colmenar heeft een aantal kerken en gebouwen uit de 16 eeuw. Tijdens de bezetting door troepen van Napoleon was het de priester “Cura de Riogordo” die een guerrilla groep aanvoerde en de Franse troepen zelfs in hun barrakken aanviel. Aan de voet van de hoogste berg van de streek, de Maroma ligt Alcaucin (de naam komt van het Arabische Al-cautin, wat de bogen betekent). Vlak bij het dorp liggen de restanten van het kasteel van Zalía, gebouwd op een Fenisisch fort.
In het noorden van de Axarquía vindt men nog de dorpen Alfarnate en Alfarnetejo. Vlak bij het eerste ligt de herberg uit 1690 de “Venta de Alfernate”. De herberg heeft nog de romantische sfeer uit die tijd.


De Axarquía staat bekend om de moscateldruif, waar vooral half droge en zoete wijnen van gemaakt worden. In dit landbouwgebied is vanwege de steile hellingen, de muilezel nog steeds het beste transportmiddel.


Behalve om de druif is de streek ook bekend om zijn avocado’s, amandelen, olijven, chirimoya’s en mango’s. Door het extreem milde klimaat komen er steeds meer exotische vruchten bij.


Dankzij het milde klimaat in de winter begint de lente hier al heel vroeg in het jaar en kan men al rond de jaarwisseling de amandelbomen met hun prachtige roze bloesem in bloei zien staan.


Ook al wordt de Axarquía steeds meer ontdekt als toeristische bestemming is het er nog relatief rustig.


VVV-Kantoor - Ofinina Municipal de Turismo

Calle Carmen 1 ( onder het stadhuis)
29780 Nerja (Málaga)
turismo@nerja.org
http://www.nerja.es
Tel. +34 952 52 1531